ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ ОД БИОФЛОР

04.03.2012

      Калифорниските црви се големи љубители на органските материи, посебно на оние кои се богати со целулоза. Тие со сигурност можат да ги решат проблемите со орг

04.03.2012

      Калифорнискиот црв иако со мали димензии 6-8 см. и тежина нешто помала од еден грам, со своето невероватно темпо на размножување продуцира количина на протеин

04.03.2012

      - Изметот од стока или арското (стајското) ѓубре е природно живеалиште на калифорни ските црви. Посебна вредност представува изметот од стока која се храни и

 

 

 

Први кои почнале да одгледуваат црви биле спортските риболовци. Црвите им служеле како мамци за ловење риби. Приметиле дека црвите најбрзо растат и најдобро се размножуваат во арското ѓубре. По некое време приметиле дека црвите го иситниле арското ѓубре и го направиле многу погодно за земјоделие. Така риболовците почнале да одгледуват црвите за риболов но и за производство квалитетно ѓубре.

Во педесетите години од минатиот век за ова се заинтересирале научниците од Калифорнискиот државен универзитет (Californiion State University - Berkeley) и дошле до важни сознанија за способностите на црвите. Тие со селектирање и потенцирање на најпозитивните особини добиле хибрид (Red Hibrid) или (Californion Red Worm) кој најбрзо ги претварал органските материи во протеинска маса. Хибридот на црвениот црв имал и други предности над дождовнит црв: полесно ги поднесувал топлотните осцилациии, животниот век му бил четири пати подолг, кога се движел не оставал трага зад себе, и можел да живее на многу помала длабочина.

Црв со такви квалитети веке бил солидна основа да почнат да никнуваат фарми за одгледување црви.

Одгледувањето калифофниски црви со тек на време е развиено и унапредено, така да одгледувањето се насочило во три правци :

1. Одгледување насочено за производство на биоѓубриво

2. Одгледување насочено за производство на протеинска храна

3. Одгледување насочено за зачувување на животната средина

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Телефон:
+389 76 39 55 99

 E-пошта:


Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

twitter youtube flickr facebook

logobioflor

СТАТИСТИКА на биофлор

Имаме присутни 29 гости и нема членови

Посетеност на биофлор

Број на гледања на артикли
213661